Skip to content
  • Dokar A.Ş.
  • Dokar A.Ş.
  • Dokar A.Ş.
SSS / Sıkça Sorulan Sorular Yazdır e-Posta


Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Soru ve Cevaplar

Soru 1 : Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı tesisler hariç olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanım hakkının elde edildiğine dair belge nereden alınır?
Cevap 1 : Biyogaz ile elektrik üretiminde Belediye çöplüğünden kullanılıyorsa belediyeden alınan belge olmalı. HES’lerde ise DSİ’nin yetkili olduğu yerlerde DSİ kullanım izin belgesi yada İl Özel İdarelerin yetkisinde olan yerlerde İl Özel İdareden alınan belgeler olmalı.

Soru 2 : ÇED Raporu gerekiyor mu?
Cevap 2 : ÇED Mevzuatında alınması isteniyorsa gereklidir.

Soru 3 : Üretim tesislerinin toplam kapasitesi, bu üretim tesislerinin bağlı olduğu dağıtım transformatörünün gücünün yüzde otuzunu (%30) geçemez deniyor ve EK B Tablosunda “Bir kişiye bir yıl içerisinde tahsis edilebilecek kapasite 100 kW olarak yazılmış. 100kW üzerinde şebekeye satış yapamıyor muyuz?

Cevap 3 : Doğrudur yapılamıyor. Şuan ki trafo kapasiteleri bu kadar olduğu için Dağıtım trafolarına bir kişi bir yıl içerisinde maksimum 100 kW satabilir. Türkiye deki en büyük trafo gücü 2400 kW ve 2400 kW’ın %30’u 720 kW yapıyor. Bir trafo merkezi için yılda 720kW’ı geçmeyecek şekilde başvuru durumları arasındaki değerlendirmelerden kişi başı maksimum 100kW satışa müsaade edilecek şekilde paylaşım yapılır.

Soru 4 : Ankara da üretim tesisi olan bir kişinin Antalya’da Tüketim tesisi var diyelim. Ankara da ürettiği enerjiyi Antalya da kullanabilir mi?

Cevap 4 : Hayır kullanamaz. Üretilen elektrik yalnızca aynı Dağıtım Bölgesi içerisinde kullanılır.

Soru 5 : %75 yerlileştirme ne şekilde oluyor?

Cevap 5 : Sanayi Bakanlığıyla görüşülmeli. %75 ile ilgili tesbitin henüz nasıl yapılacağı bilinmiyor.

Soru 6 : Başvuru bedelleri ne kadardır?

Cevap 6 : Henüz belli değil. Kurul tarafından her yılın 31 Aralık gününe kadar belirlenir.

Soru 7 : Dağıtım Şirketleri başvuruları alıp-almamakta keyfi davranabilir mi?

Cevap 7 : Hayır keyfi davranamaz. Üretim tesisleri arasında ayrım yapamazlar. Bu yönetmelikte de belirtilmiştir. Taraflar, anlaşmazlıkların çözümü için EPDK ya başvurabilir.

Soru 8 : Ürettiğim elektriği Dengeleme Uzlaştırma çerçevesinde satabilir miyim?

Cevap 8 : Hayır satamazsınız. Yönetmeliğe göre Kendi ihtiyacınız için kullanabilir ve kullanamadığınız fazla elektriği Dağıtım şirketine satabilirsiniz.

Soru 9 : Ürettiğim enerjinin hepsini satabilir miyim?

Cevap 9 : Hayır satamazsınız.

Soru 10 : Ürettiğim elektriği doğrudan fabrikaya hat çekerek ( Dağıtım şirketine vermeden) kullanabilir miyim?

Cevap 10 : Kendi araziniz içerisinde olması kaydıyla ve dağıtım şebekesiyle hiçbir bağlantısı olmaması halindefabrikanıza hat çekip kullanabilirsiniz. Çekilecek hat, dağıtım şebekesine bağlantısı olan bir hat ile birleşirse dağıtım şirketinden izin almanız gerekir.

 
bosgifbg

5

1

6

5